By Sander Bais

Met Keerpunten is theoretisch natuurkundige Sander Bais terug. In deze publicatie geeft hij een glashelder overzicht van de belangrijkste keerpunten in de natuurwetenschappen. In dit rijk geïllustreerde en geëngageerde werk draait het niet zozeer om de technische aspecten van de wetenschap, maar om de culturele dimensie en de grote veranderingen die de wetenschap teweeg heeft gebracht in onze visie op de natuur, ons besef van de kosmos en onze plaats daarin.

Bais’ zoektocht naar de drijfveer van wetenschap en wetenschappers mondt uit in een zeldzame combine van creativiteit en verbeeldingskracht. Door gebruik te maken van een —cirkel van de wetenschap˜ slaagt hij erin om, in een aantal verschillende stappen, zeer uiteenlopende aspecten van de natuurwetenschap aan bod te laten komen, zowel afzonderlijk als in hun samenhang. Dit geeft een verrijkend perspectief op de verschillende structuren in micro- en macrocosmos en hun kosmische ontstaansgeschiedenis. Bais beschrijft de verschillende vakgebieden en vat de grote keerpunten in ons denken over de natuur kernachtig samen. Ook geeft hij aan waar de grote uitdagingen liggen, zoals het begrijpen van de kosmische oorsprong enerzijds en het doorgronden van complexe systemen anderzijds.

Bais laat zien hoe de wetenschap ons steeds weer bevrijdt van de collectieve mythes die onze geest ketenen, en contrasteert dat met wijdverbreide wetenschappelijke ongeletterdheid en de marginalisatie van de natuurwetenschappen in ons culturele leven. Wetenschap, zegt hij, moet haar boodschap durven uitdragen. Dat is precies wat Bais doet in Keerpunten.

Een bespreking van Keerpunten in Nature van 1 april 2010.

Lees het interview met Bais in Tijdschrift voor Interdisciplinaire Studies.

Lees de bespreking van In compliment of technology (MIT Press, united states) in New Science van 27 februari 2010.

Luister nu naar het interview met Sander Bais in de TROS Nieuwsshow van 7 november en op Hoe?Zo! Radio van 12 november.

Lees het interview met Sander Bais in de NRC Handelsblad van zaterdag 7 november.

Martijn van Calmthout bespreekt Keerpunten in de Volkskrant van 21 november 2009.

Een bespreking in het Nederlands Dagblad van 27 november 2007.

Een interview met Sander Bais in Folia Magazine van eleven december 2009.

Ook leverbaar in het Engels: ISBN 978 ninety 8964 148 9

Show description

Read Online or Download Keerpunten (Dutch Edition) PDF

Best dutch ebooks books

De mooiste kleur die niet bestaat (Dutch Edition)

Eind jaren zeventig vlucht Julia uit Oost-Berlijn naar het Westen. Ze is drieëntwintig en wil maar één ding: de vrijheid om te worden wie ze is. Ze komt terecht in de Amsterdamse grachtengordel, waar ze een chirurg trouwt, een sort krijgt, en gaat werken op de redactie van een krant. In oktober 1990, bijna een jaar na de val van de Muur, gaat ze voor het eerst terug naar Berlijn.

Free run (Dutch Edition)

Ward heeft geen identiteitsbewijs, hij is nooit aangegeven bij de burgerlijke stand - hij bestaat niet. Als zijn eveneens illegale, Venezuelaanse moeder op een dag wordt opgepakt en uitgezet, staat Ward er alleen voor. De enige die daar verandering in kan brengen is zijn biologische vader, die hem bij zijn geboorte nooit erkend heeft.

Sanne (Dutch Edition)

Sanne leeft teruggetrokken en schrijft romans die nauwelijks gelezen worden. Dan komt Frank in haar leven. Frank handelt in ‘antiek’, is gokverslaafd en rommelt verder wat aan. Maar hij kan ook gevoelig en zorgzaam zijn. Hij geeft de aandacht die Sanne altijd gemist heeft. Er is één probleem: Frank heeft vrouw en kinderen.

Additional resources for Keerpunten (Dutch Edition)

Sample text

Download PDF sample

Rated 4.67 of 5 – based on 5 votes